Begränsningar som kväver vår frihet

För ett bra tag sen, runt millenieskiftet, tog jag mig bävande an en uppgift som skulle förändra mitt liv, vem jag är och vad jag tror jag är kapabel till. Jag startade upp ett kontor och blev delägare och chef i ett privat assistansföretag. Kvinna med funktionsnedsättning och själv med personlig assistans. Jag sprängde i och med detta ytterligare ett glastak i mitt liv.
Tänkte på detta ögonblick i måndags då Socialdemokraterna röstade igenom nya riktlinjer vad gäller välfärdsföretag med skrivelsen: ”Det behövs ett regelverk som sätter stopp för vinstjakt i skola, vård och omsorg”. Uttalandet må låta ansvarsfullt, men jag befarar en negativ utveckling och hoppas innerligt att sektorn inte regleras på ett sätt som kan komma att leda till begränsningar som inverkar negativt på frågor som jämställdhet, jämlikhet och valfrihet.

Enligt Svenskt Näringsliv är tre av tio som ansvarar för företag i Sverige kvinnor. Inom välfärdssektorn är motsvarande siffra sex av tio.

Självklart tycker jag att det ska finnas kontroll över privata alternativ. Detta gäller såväl skolor som vårdcentraler och assistansföretag. Jag ifrågasätter dock starkt den utbredda generalisering att privata alternativ i välfärden skulle vara sämre än offentliga vad gäller engagemang och kvalitet. 

Över huvud taget är det vanligt att kategorisera och stämpla saker som svart eller vitt. Detta gäller även hur man ser på oss som tar del av välfärden. För oss är vår frihet nu hotad på alla fronter. Vi riskerar nu att de privata alternativen blir färre och färre och vår möjlighet att påverka blir då mindre.

Utöver detta ifrågasätts våra mänskliga rättigheter dagligen. Insatser dras in. Vi får inte de hjälpmedel vi behöver, den ledsagning som möjliggör att vi kan yrkesarbeta, den assistans som gör att vi kan engagera oss. Instängda och utan hjälp tystnar våra röster. Ett gigantiskt och bekymmersamt demokratiproblem.

Resultatet har vi redan sett i begränsningar, neddragningar, spariver och fördomar. Ett agerande som kväver den som inte är en genomsnittsmedborgare. Att slåss för ”de svaga” i samhället är inte att göra oss mer svaga och beroende. Att slåss för de svaga är att stärka, möjliggöra och skapa förutsättningar till att förvandla svagheter till styrkor. 

En reaktion till “Begränsningar som kväver vår frihet

Lägg till

  1. Du har skrivit många bra inlägg, Maria, om regeringens frihetsbegränsande åtgärder men detta tar väl nästan priset i saklighet, inlevelse och slutledningsförmåga. Fortsätt att skriva i samma anda – det väcker och sprider kunskap och kan i längden medverka till att vi får ett rättvisare samhälle!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: