”För bra”

I en intervju med Jonas Franksson, assistansanvändare och fd förbundsordförande för Unga Rörelsehindrade, talar han sakligt och med en rakhet som skär i hjärtat hur det ständiga hotet och neddragningarna i hjälpinsatser drabbat honom och till slut fått honom att tappa fart, energi och stridsvilja. Jonas ger en uttömmande beskrivning av funktionshinderpolitikens negativa utveckling.

Jag läser Jonas betraktelser och hur väl han sammanfattar mina och många andras känslor. Mitt i intervjun ställs frågan: ”Kan det vara så att assistans blev för bra jämfört med andra insatser? Det finns grupper som inte fått assistans, tex psykiskt sjuka och demenssjuka. Har det blivit för stora gap mellan olika grupper?”

Jag hajar till när jag läser denna fråga. Det är som att det i denna enda fråga sammanfattas hela problematiken. Hela synsättet. Vi fick det helt enkelt ”för bra”.

Mänskliga rättigheter är nämligen väldigt relativt vad gäller personer med funktionsnedsättning. Jag menar inte att det inte finns diskriminering inom andra områden också. Det jag menar är att inom andra områden ser vi positivt på utveckling och framsteg.

Vi pratar med stolthet om det vi uppnått och majoriteten av oss strider för att alla medborgare ska ha lika rätt. Rätt att känna sig jämlika och jämställda. Rätt att känna sig trygga och fria. Det jag menar är att vi aldrig säger att barnen har fått det ”för bra” när barnperspektivet lyfts. Kvinnor får det inte ”för bra” när löneskillnader minskar. Vi säger aldrig att årsrika har det ”för bra” om de får hemlagad mat.

Om mänskliga rättigheter enbart riktar sig till vissa så är de inte mänskliga. Om mänskliga rättigheter inte får kosta. Då är de inga rättigheter i ordets rätta bemärkelse.

Nej, det är dags att inse att personer med funktionsnedsättning är en del av mänskligheten, en del av samhället och inte minst, en del av budgeten.

En reaktion till “”För bra”

Lägg till

  1. För ett antal år se´n svarade en man med omfattande funktionsnedsättning så här på min fråga om vad han trodde var orsaken till att politiker och handläggare är så kritiska till LSS: ”Vi (dvs personer med funktionsnedsättning) har fått för mycket makt med LSS”. Ju längre tid som gått sen jag fick det svaret desto mer tror jag tyvärr att han har rätt. Kritiken mot assistansbolagens juridiska stöd till assistanssökande bekräftar detta. Likaså kommentarer från kommunala LSS-handläggare: ”Här kommer de och talar om vad de anser sig ha rätt till”

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: